Hoe het begon

We schrijven medio 1996.

Een aantal leden van de Gereformeerde kerk van Nieuw-Vennep, met hun pensioen in het vooruitzicht maar nog bruisend van enthousiasme en werklust, komt in contact met de Stichting Hoop voor Albanië.
Ze horen over een ziekenhuis in de plaats Gramsch, waarvan de toiletten en douches in een zodanige staat verkeren dat van hygiëne allang geen sprake meer is.
Om van de rest van het ziekenhuis maar niet te spreken.



Ze besluiten, vanuit hun christelijke achtergrond, om hun kennis en ervaring in te zetten voor deze achtergestelde medemensen en het ziekenhuis te gaan renoveren.
Een groep van - inmiddels - 12 mannen en vrouwen zal de renovatie gaan uitvoeren. Tickets worden gekocht en alle benodigde materialen zijn door de transportgroep in februari 1997 intussen al ter plekke gebracht.

Maar een paar weken later, op de avond voor vertrek, breekt in Albanië oorlog uit en het land verandert in een slagveld. 

In het midden van de jaren '90, na de val van het communisme, hebben schimmige investeringsmaatschappijen hun kans schoon gezien binnen de inmiddels vrije Albanese economie. Miljoenen Albanezen verliezen al hun spaargeld en verkopen zelfs hun woningen om mee te delen in 'piramide investeringsfondsen' die opbrengsten beloven van vele tientallen procenten. Ook de president van Albanië trapt in de val, waardoor het land bankroet gaat als al het geld op is, en de investeringsfondsen bij bosjes omvallen. Overheidsdiensten kunnen niet meer betaald worden, het leger gaat muiten, en plunderingen zijn aan de orde van de dag. Legerdepots worden leeggeroofd door mensen die zichzelf willen beschermen, en ook de depots waar o.a. de hulpgoederen voor het ziekenhuis liggen opgeslagen worden geplunderd. Zelfs de kerk ontkomt niet aan de plunderingen.



Aan het eind van de oorlog is van het ziekenhuis weinig meer over en zijn alle hulpgoederen verdwenen.

De gedreven leden van de - inmiddels in een stichting ondergebrachte - Werkgroep zijn echter niet van hun stuk te brengen en nemen contact op met Dorcas Hulp Nederland.
Deze organisatie kan wel wat extra handjes gebruiken en biedt de Werkgroep een renovatieproject aan in Tirgu-Mures, Roemenië.

>>> Terug naar boven <<<