Roemenië 2019

Vultureni

Bijgebouw van een school

Afbeelding invoegen

Eind 2018 hebben de ‘leden’ van de Werkgroep volmondig ingestemd met het voorstel van het bestuur om een nieuw project in Roemenië ter hand te nemen, op verzoek van Unicef en Terre des Hommes.

Als dit renovatieproject - ondanks alle tijd en energie die wij er al hebben in gestopt - door allerlei externe redenen geen doorgang kan vinden, wordt gekozen voor een alternatief voorstel van beide organisaties: het intern afbouwen van een bijgebouw bij een school in het plaatsje Vultureni. Dit cluster van gehuchtjes ligt vlak boven het dorpje Gaiceana, waar de Werkgroep jaren eerder een grote medische post gerealiseerd heeft.

Vanaf 5 mei 2019 is gestart met de werkzaamheden. Op vrijdag 25 oktober is het schitterende eindresultaat opgeleverd en officieel geopend.

Afbeelding invoegen 

Hoe begint het?

Met Europese subsidie is in 1997 een schoolgebouw neergezet, met - in 2007, en los daarvan - een extra gebouw dat bedoeld is als multifunctionele ruimte voor extra ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen, zoals huiswerkbegeleiding, studieruimte annex bibliotheek en (door de overheid verplicht) computeronderwijs. Ook wordt een deel van het gebouw gebruikt voor het verstrekken van maaltijden en schoolmelk. Althans: dat is de oorspronkelijke bedoeling.

Het gebouw staat los van het hoofdgebouw, is ook rondom geïsoleerd, maar als de ruwbouw klaar is en in gebruik kan worden genomen, is het geld op. Doordat er geen fondsen meer kunnen worden gevonden voor verdere afbouw (het dorpje ligt in de provincie Moldova, voorheen 'de Fruittuinen van Europa', maar inmiddels (met 'dank' aan Ceaucescu) het allerarmste gebied van Roemenië) blijft het gebouw al die jaren leeg staan en gaat het zienderogen achteruit. Het wordt al die tijd voornamelijk gebruikt voor opslag van kapotte meubels. De schuur aan de andere kant van het terrein wordt eveneens gebruikt als opslagplaats, maar in het 'knapste' deel vinden de kleuters nu onderdak.

Afbeelding invoegen Zo was het...    Afbeelding invoegen Onderkomen van de kleuters...

Gelukkig heeft de bekende organisatie Terre des Hommes, die wereldwijd opkomt voor het lot van kinderen, zich - op verzoek van Unicef - bereid verklaard een aanzienlijke som geld beschikbaar te stellen voor de afbouw. Helaas onvoldoende om alles te kunnen verwezenlijken wat gedaan moet worden, maar dan komt Werkgroep Oost Europa in beeld!

Meerdere ploegen vrijwilligers zullen afreizen naar Vultureni voor het bekleden en afwerken van de binnenwanden, het creëren van verschillende compartimenten met binnendeuren. Ook wordt een plan gemaakt voor een vaste verbinding tussen het hoofd- en bijgebouw, er wordt elektra en een waterleiding vanuit het hoofdgebouw doorgetrokken, een verlaagd plafond aangebracht (de oorspronkelijke hoogte is 370 cm (!) en het gebouw zal voorzien worden van LED-verlichting en verwarming vanuit het bestaande (houtgestookte) ketelhuis.

Op 4 mei 2019 vertrekt de eerste groep, nadat ruim een week daarvoor een transport met bouwmaterialen vanuit de werkplaats van de Werkgroep in Burgerveen op weg is gegaan. Een deel van de benodigde materialen is (vanwege de mindere Roemeense kwaliteit) in Nederland aangeschaft; met heel veel dank aan onze vaste en nieuwe leveranciers voor de prachtige kortingen die zij ons ook nu weer hebben aangeboden. Alle andere materialen zijn via Betania inmiddels in Roemenië aangeschaft, om ook de lokale en regionale economie te steunen.

Wij worden ondergebracht in een voormalige opslagruimte aan de achterzijde van het gemeentehuis. Dit staat tegenover de school, dus dat is niet verkeerd! Er zijn door Betania 4 bedden in gezet, een paar tafels, stoelen, koelkast en elektrisch kookstel, alsook wat servies en bestek. Zelf leveren wij een koffiezetter en snelkoker. Speciaal voor ons is in het gemeentehuis een douche geïnstalleerd. Wij krijgen de sleutel van de voordeur, want ook 's nachts zullen wij dáár moeten 'toiletteren'. Achteraf gezien blijkt zo'n nachtelijke wandeling rondom het gebouw, met verschillende op- en afstapjes in een vaak pikdonkere nacht wel wat tegen te vallen. Wél is dat bevorderlijk om de inname van geestrijk - en ander vocht te beperken, en liggen wij iedere avond op tijd in bed.

Een grote bestelbus van Betania brengt onze klimmaterialen, verrijdbare kisten met gereedschap en andere materialen die wij denken nodig te hebben, vanuit onze zeecontainer die al sinds jaar en dag op het terrein van Betania staat. Een dag later arriveert ook de vrachtwagen met materialen vanuit Nederland. Dan kunnen wij pas echt aan de slag met de montage van rachels, om oneffenheden van de wanden weg te werken. Hier tegenaan monteren wij dunne OSB platen, waar wij in een later stadium gipsplaten tegenaan schroeven. Op deze wijze creëren wij een stevige en mooie wandbekleding. Ter plaatse van de - later te monteren - radiatoren worden de platen extra verstevigd. Daarbij worden we regelmatig nieuwsgierig gade geslagen door leerlingen van de school.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Zodra het weer het toelaat, wordt buiten een begin gemaakt met het ter plekke in model maken van de kozijnen en verdere constructie van de toekomstige doorloop.

Dat onze klus voor Unicef en Terre des Hommes wordt gewaardeerd, blijkt wel uit een bezoekje van de Nederlandse ambassadeur in Roemenië, mevrouw Stella Ronner Grubacic, die samen met André Muit de werkzaamheden in ogenschouw neemt en geïnteresseerde vragen stelt aan onze mannen.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Er wordt hard gewerkt; zowel door onze eigen mensen, alsook door een aantal leergierige jongens. En dat past weer naadloos in onze doelstelling voor kennisoverdracht.

En dan is de voorlopig laatste dag alweer aangebroken! Het hele pand is wind- en waterdicht, alle radiatoren staan op hun plek, de hoofdleidingen daarvoor zijn getrokken zodat deze in het najaar kunnen worden aangesloten, alle wanden zijn afgesmeerd zodat de behangploeg er tegen die tijd minder werk aan heeft, de buitendeuren kunnen op slot, dus voor dit moment is de klus geklaard! Kinderen helpen enthousiast mee om het gebouw leeg te maken. 

Terwijl wij genieten van onze vakantie, zullen Roemeense arbeiders aan het werk gaan om de vloeren van het gebouw en de doorloop te betegelen, zodat vanaf september de laatste twee ploegen de klus kunnen afmaken.

Intussen blijkt André Muit blijkt de burgemeester zó enthousiast gemaakt te hebben dat deze ergens een 'potje met wat geld' heeft gevonden om de buitenkant van het pand af te werken.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Ook is intussen door de directie van de school, samen met het gemeentebestuur, besloten om het geplande computerlokaal een andere bestemming te geven. Gezien het enorme verschil in kwaliteit tussen hun bestaande lokaal in een oud pand naast de school en die in het binnenkort volledig gerenoveerde pand, zullen de kleinste kinderen een prachtig plekje krijgen in het 'nieuwe' pand. Een kleinere ruimte wordt daarbij ingericht als toiletgroep voor de kleuters

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Tijdens de werkzaamheden van de derde ploeg komen de kindertjes al een paar keer per dag dankbaar gebruik maken van deze toiletruimte met kleine toiletjes en laag geplaatste wastafels. Voor velen van hen een tot dan toe onbekend fenomeen: een toilet met een bak daarboven waar water uitkomt om de toiletpot schoon te spoelen!... In de meeste woningen is niet eens een wateraansluiting; de behoeften worden gedaan in een hokje achter het huis, boven een gat in de grond! Ook daar geen water, laat staan toiletpapier.

Roemeense arbeiders zullen het hele pand voorzien van een systeemplafond. Die kunnen dat sneller en voordeliger dan wij.

Op 12 oktober gaat tenslotte onze laatste ploeg van start voor de laatste loodjes: het afhangen van de binnendeuren, het in de plafonds plaatsen van de inmiddels voorbereide LED armaturen, en het schilderen en afwerken van deuren en kozijnen; binnen zowel als buiten. Ook de kinderen vinden het weer prachtig om te helpen! Ook worden speciale ventilatieroosters in de plafonds geplaatst, om de lucht in de verschillende ruimtes schoon en fris te houden, via de boven het plafond geplaatste ventilatie-unit.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Dan is het tijd om de vloeren schoon te maken en worden ook - na 12 jaar! - de ramen gelapt.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Na ruim een week hard werken zijn alle werkzaamheden afgerond en wordt er - op verzoek van de burgemeester, de directrice en leerkrachten - geholpen met het inrichten van het pand. Daarbij hoort ook het schilderen van oud meubilair en het ophangen van lamellen en zelfs een beamer. Het is dan ook duidelijk geworden dat het grote lokaal gebruikt gaat worden als multifunctionele ruimte: aula, bibliotheek, computeronderwijs, huiswerkbegeleiding, naschoolse opvang en bijscholing, alsook instructieruimte compleet met beamerpresentaties.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Op vrijdag 25 oktober is het pand officieel geopend, in aanwezigheid van de prefect van de provincie, alle schoolkinderen en docenten, met een toespraak van de burgemeester en de projectleidster van Terre des Hommes.

Ook is het pand ingewijd door de priester, met wijwater en traditioneel brood met zout.


Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Wij krijgen knuffels en traditionele Roemeense geschenkjes, waarbij ook onze jongste medewerker niet wordt  vergeten…

Namens de kinderen van Vultureni: hartelijk dank aan iedereen die dit project mogelijk heeft gemaakt!

Afbeelding invoegen