Oekraïne 2010

Rát

Uitbreiding van een multifunctioneel schoolgebouw

Op onze ledenvergadering in januari 2010 hebben wij een nieuw, kortlopend project gekozen.
Wij besluiten te gaan helpen in Rát (West-Oekraïne) bij de uitbreiding van een gebouw waar onder de zorg van de Transcarpathian Reformed Church jeugdkampen worden georganiseerd voor kinderen uit de wijde omgeving. Voor velen van hen biedt dit de zeldzame mogelijkheid om er eens een keertje uit te zijn en in een andere omgeving op te leven.De bovenverdieping (zolder) wordt verhoogd zodat er een volwaardige slaapgelegenheid ontstaat.
Daarbij is inbegrepen het verbeteren van nooduitgangen en vluchtroutes.

In het nabijgelegen plaatsje Szürte staat het door ons gerealiseerde multi-functionele schoolgebouw voor de lokale zigeunergemeenschap, dat in april 2005 is geopend en sindsdien intensief wordt gebruikt.
Net als destijds, is bij ons nieuwe project Jozsef Batori onze contactpersoon, tevens steun en toeverlaat.

Na Pasen reizen twee groepen af naar Rát, ieder voor een periode van 14 dagen, om aldaar de werkzaamheden uit te voeren.Als de eerste ploeg arriveert, hebben plaatselijke arbeiders het golfplatendak al verwijderd, zodat meteen met de reconstructie begonnen kan worden. Helaas zijn de Oekraïense weergoden ons niet al te gunstig gezind!...
Vooral in de tweede week regent het vaak, lang en hard! Niet alleen is dat erg lastig als je muren moet opmetselen en een heel nieuwe houten kapconstructie in elkaar moet zetten, in de - onder de nu dakloze vloer gelegen - slaapkamers komt het hemelwater met bakken naar beneden; tegelijk met de plafondplaten!...
Grote dekzeilen bieden een beetje uitkomst, maar de zonnige momenten worden gekoesterd, en benut om heel hard te werken. Vanuit de bestaande zolder wordt ook alvast een doorgang gemaakt naar de op dat moment nog te creëren nieuwe woonruimte.

Als de tweede ploeg arriveert om ‘het stokje’ over te nemen, is er veel ‘zichtwerk’ verricht: de buitenwanden zijn gemetseld en ook het dak zit er op, compleet met dakramen.
Dakgoten en een stalen buitentrap zijn door lokale smeden ter plekke gefabriceerd, en de houten constructie van wanden en plafonds is klaar om bekleed te worden met gipsplaten.

De dakisolatie wordt verder ter hand genomen, de elektrische - en waterleidinginstallatie aangelegd, er worden voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een centraal verwarmingssysteem, een - op het laatste moment nog aangevraagde - badkamer wordt gemaakt, deuren afgehangen, kortom: als de tweede ploeg begin mei weer tevreden huiswaarts keert, kunnen plaatselijke arbeiders (die ons overigens de gehele periode enthousiast en hardwerkend bijstaan) de afwerking ter hand nemen. Want dat kunnen ze prima zelf!
 
Meer foto's van de werkzaamheden kunt u vinden op de fotopagina.De bedoeling is dat het pand deze zomer al gebruikt kan worden door kinderen uit dat allerarmste deel van Oekraïne, voor een aantal onbezorgde vakantiedagen.Als in het najaar van 2010 twee leden van de Werkgroep naar Rát afreizen om de centrale verwarmingsinstallatie te monteren, hebben ons al diverse foto’s bereikt van dolgelukkige kinderen die zich opperbest vermaken in hun vernieuwde onderkomen.
 
Intussen is ook de buitenzijde van het pand door lokale arbeiders verder afgewerkt en ziet het eindresultaat er fantastisch uit, zowel binnen als buiten. Alles is klaar om ons voor te bereiden op onze volgende klus!

Volgende project >>>Roemenië 2011 <<<