Roemenië 2023

Bacau 
 
Renovatie Fysioruimten in Bacau
 

  

Na een gedwongen 'corona'-stilstand van drie jaar, zijn we blij om in 2023 onze handen weer uit de mouwen te kunnen steken. Diverse ruimtes in en rond de fysiotherapieruimte zijn dringend aan renovatie toe. De vloer van de fysioruimte bestaat uit vaste vloerbedekking, die daar al bijna 20 jaar ligt. De gezondheidsdienst heeft daar ernstige bedenkingen tegen, omdat het niet bepaald hygiënisch is, en ook lastig schoon te maken. Ook heeft het pand te maken gehad met ernstige lekkages. Deze zijn inmiddels verholpen, maar de vocht- en schimmelplekken zijn niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. 

Er wordt op dit moment ook nog gekookt op een oud gasfornuis, maar de afvoergassen kunnen - met name 's winters - moeilijk een weg naar buiten vinden. Dit gasfornuis zal plaats gaan maken voor een elektrisch kookplaatje op een nieuw te plaatsen keukenblokje. Want ook dit is na jarenlang intensief gebruik nodig aan vervanging toe. Verder zullen we alle wandcontactdozen en schakelaars vervangen door nieuwe exemplaren, omdat sommige daarvan niet meer (goed) functioneren en onveilig zijn voor zowel de kinderen als het personeel.

De toilet- en doucheruimtes hebben ook een opfrisbeurt nodig, en een niet meer in gebruik zijnde deur tussen het therapiebad en de fysioruimte wordt verwijderd en de opening netjes afgesloten en gestuukt. En niet het minst belangrijke: alle ruimtes zullen we gaan voorzien van een nieuwe en frisse verflaag, en goede en energiezuinige LED-verlichting. De belangrijkste materialen, waarvan de kwaliteit in Roemenië nog te wensen over laat, zijn in Nederland aangeschaft, waarna deze met een transport via Betania's moederorganisatie HCR naar Bacau zijn vertrokken.

Als wij ‘s maandags met frisse moed met de klus beginnen, is de fysiozaal al helemaal leeg gehaald door personeel van Betania, dus dat scheelt onze stoffeerder Henk heel veel werk. Wel is hij nog wel even in de weer met het verwijderen van de laatste lijmresten.

Intussen hebben 'de Jantjes' (de beide Jannen werken deze periode heel veel samen) met redelijk gemak de deur verwijderd die tussen het therapiebad en de fysioruimte zit. Daarna maken zij de opening dicht met hout en gipsplaten die wij nog in de container in voorraad hebben. Ook met het keukenblok en de bovenkastjes hebben zij weinig moeite: die liggen binnen de kortste keren buiten.

Loodgieter Leo blijkt minder te doen te hebben dan aanvankelijk gedacht: een nog te creëren deur die vanuit de keuken naar buiten zou moeten leiden is door Betania uit de plannen geschrapt. Daardoor hoeven verwarmingsleidingen niet omgeleid te worden. Ook de radiator in die hoek hoeft om diezelfde reden niet verplaatst te worden. Wél verdwijnt het gasfornuis, waarvan de gasleiding vanuit de naastgelegen technische ruimte moet worden verwijderd en afgedopt. Ook verwijdert hij een verroeste convectorkachel uit de zwembadruimte. Wachten is nog op een nieuw exemplaar, maar dat moet wel vocht- en chloordampbestendig zijn.

Tegelijkertijd hebben Leendert en Simone zich gestort op het schuren van de deuren en de kozijnen. Ook worden door hen de bruine vlekken van de lekkages vakkundig onder handen genomen en voorzien van een isoleermiddel.

In de grote zaal wordt de betonnen vloer bedekt met een dikke folie, met daarbovenop egaliseerplaten om oneffenheden weg te werken, waarna een extra dampdichte folielaag wordt aangebracht. Optrekkend vocht heeft nu geen kans meer om het laminaat schade toe te brengen.

    

De Jannen hebben zich inmiddels ook bezig gehouden met het monteren van de eerste LED-armaturen en de kabelgootjes die de lichtbakken met elkaar verbinden. Ook oude en soms slecht functionerende wandcontactdozen en schakelaars worden vervangen door nieuwe.

Stoffeerder Henk pijnigt al enkele dagen zijn rug met het schilderen van de plafonds, samen met Jan K., terwijl ook Simone en Leendert de kwasten en rollers ter hand nemen. 

Hans is - naast het stuken en schilderen van de voormalige doorgang tussen zwembad en fysioruimte en het maken van voorzieningen voor de geluidsinstallatie in genoemde ruimtes - inmiddels al behoorlijk opgeschoten met het laminaat, waarbij hij hulp krijgt van Jan R.

    

Voor Leo hebben we een behoorlijk aantal andere klussen gevonden, waarbij zijn vakmanschap en de brede ervaring goed van pas komen. In het naastgelegen pand 'de Dolfijn' (Centrul Delfinul), een kennis- en behandelcentrum van Betania voor kinderen met problemen op het gebied van autisme maar ook met andere psychische problemen die aangeboren zijn, of veroorzaakt werden door misbruik of mishandeling, blijken twee radiatorknoppen niet meer te functioneren. In overleg met de daar aanwezige psychotherapeuten besluiten we om daar thermostaatknoppen te monteren ter vervanging.

Maar deze moeten uiteraard eerst aangeschaft worden bij bouwmarkt Dedeman in Bacau. Daar ook maar meteen andere materialen meegenomen voor de nood-watervoorziening van Betania. Alle gebouwen van Betania (inclusief het door ons in 2011 gebouwde Multifunctioneel Centrum) alsook een naastgelegen appartementengebouw worden daarmee van water voorzien. Omdat de waterdruk vanuit de gemeente Bacau nog wel eens wegvalt, is jaren geleden een bron geslagen waaruit (na filtering) schoon grondwater opgepompt kan worden. De installatie in die put verkeert in slechte staat, en aan Leo wordt gevraagd of hij daarvoor oplossingen kan bedenken. Natuurlijk kan hij dat! 

Terwijl de laminaatvloer de voltooiïng nadert, evenals het schilderwerk en de montage van de laatste LED-armaturen, begint Leendert aan het monteren van nieuwe plinten. Deze hebben wij nog in voorraad in de container.

Wij hebben al gezien dat de schutting (of beter gezegd: een verzameling rechtopstaande houten planken) naast het pad naar het 'Magazin Second Hand', waar tweedehands kleding per kilo wordt verkocht, op omvallen staat. Met behulp van ook nog in onze container aanwezige planken wordt deze in ere hersteld.

        

De Jannen hebben het keukenblokje intussen al op zijn plaats gekregen, en wachten nu op Leo voor het aansluiten van de kraan en afvoer. Dat blijkt nog geen sinecure, want de koppelingen blijken niet goed te passen. Uiteindelijk is alles gelukt, en kan Hans het keukenblokje afkitten.

Op onze laatste werkdag helpen wij fysiotherapeute Daniela met het opnieuw inrichten van de zaal.

        

        

Op haar verzoek hebben we ter plekke van het wandrek en de plaats waar de trampoline steeds tegenaan wordt gezet, de wanden voorzien van transparant folie. Want, zei ze: "Ik zou het jammer vinden als jullie mooie verf al snel weer vies zou worden."

Op vrijdagmiddag heeft Daniela, samen met Serghei, laten zien waartoe de zaal wordt gebruikt.

        

En dan zit onze klus er weer op!

      

Met een laatste blik op het therapiebad, de tweede fysioruimte en de kleedkamer, met een vrolijke Serghei die ons uitzwaait, en een dankbaar gevoel over opnieuw een mooi project wat we met onze werkgroep hebben mogen en kunnen uitvoeren, kunnen we weer huiswaarts gaan.