Nieuwtjes

Roemeense gastvrijheid 
 
Onze vrijwilligster Simone Jongens heeft in het blad 'Weerklank', een uitgave van de Protestantse gemeente Hoofddorp, een mooi en pakkend verhaal geschreven over ons meest recente project in Roemenië, en de gastvrijheid die zij en de andere vrijwilligers daar hebben ervaren.
Het artikel is te lezen in de map 'Bestanden/Downloads'. 

 
De klus is geklaard!
 
Na de voltooiing van ons - tot dan toe - laatste project in Roemenië, keken wij al weer handenwrijvend uit naar nieuwe werkzaamheden die wij daar (of elders) zouden kunnen verrichten.
En gelukkig konden wij het besluit nemen om de handen daadwerkelijk uit de mouwen te steken! 
 
Nadat Betania-directeur André Muit, als voorzitter van de tientallen samenwerkende hulporganisaties in Roemenië, al zijn tijd en aandacht moest en kon besteden aan de opvang van grote stromen vluchtelingen uit Oekraïne en Moldavië, was de rust daar weer een beetje weergekeerd en kon hij zijn aandacht weer meer richten op hun eigen organisatie.
 
Intussen was een groep (andere) Nederlandse vrijwilligers in Bacau aan de slag gegaan met de renovatie van het therapie-zwembad, werd de bovenverdieping uitgebreid met diverse behandel- en psychotherapieruimten, en werd aan ons gevraagd de mogelijkheden te bekijken voor een mogelijke renovatie van de naastgelegen fysiotherapieruimte.
En dat hebben we gedaan!
 
Van 3 tot en met 17 juni van het afgelopen jaar (2023) heeft een ploeg van 7 vrijwilligers zich daarmee bezig gehouden, waarbij ook de douche- en toiletruimten werden opgefrist. De vloer van de fysiotherapieruimte is voorzien van laminaat. Ook een keukenblokje is vervangen en voorzien van een elektrische kookplaat ter vervanging van een oud en onveilig gasfornuis.
Alle ruimten zijn voorzien van energiezuinige LED-verlichting en ook zijn alle niet of slecht functionerende contactdozen en schakelaars vervangen.
Het hele verhaal is te lezen op de pagina 'Ons nieuwe project' op deze website.
De verwachting is dat hiermee het hele therapiecentrum 'de Dolfijn' weer jarenlang goed en vooral ook veilig gebruikt kan worden voor de tientallen kinderen die hier dagelijks behandeld worden.
 

Foto's van Tintareni
 
In april van het afgelopen jaar (2023) bracht Erik Schinkelshoek, voorzitter van de Stichting Hart voor Moldavië, onder andere een bezoek aan 'ons' project in Tintareni, Moldavië.
Hij stuurde ons een aantal foto's die te zien zijn op de fotopagina van het project 'Tintareni'. Fotoalbum
Hij schreef ons: "Het zijn foto's van de bovenverdieping [die wij destijds gecreëerd hebben] en twee foto's van Illie.
Wij hebben een goede, compacte en drukke tijd gehad in Moldavië. Hebben uitgebreid gesproken met de nieuwe leider, Igor, de schoonzoon van Illie. Ook zijn we in Rezina geweest.
Ook bijzonder om te zien hoe daar hulp verleend wordt door onze medewerkers en door de plaatselijke kerk."
Het is mooi om te zien dat alles nog in goede staat verkeert en nog steeds intensief wordt gebruikt.
Overigens: het pand is ook (nog steeds voor een deel) gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Dit is de website van Stichting Hart voor Moldavië: https://www.hartvoormoldavie.nl/


Rommelmarkt
 
Op vrijdag(avond) 3 en zaterdag (hele dag) 4 november van het afgelopen jaar 2023 vond weer de traditionele rommelmarkt plaats van Protestantse Gemeente De Rank in Nieuw-Vennep, nadat in de week daaraan voorafgaand door vele vrijwilligers (ook van onze Werkgroep) alle ruimtes in en rondom De Rank gevuld werden met de meest uiteenlopende artikelen.
De rommelmarkt werd ook nu weer afgesloten met de voor velen al legendarische veiling.
In 1991 is het begonnen als kleine activiteit, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een groot(s) evenement.
Na drie jaar gedwongen corona-stilstand betrof het in 2022 de 30e (jubileum) editie, waarna met vol enthousiasme ook de 31e editie vlekkeloos verliep; met wederom een indrukwekkend eindresultaat!
Wij prijzen ons gelukkig dat ook nu weer een groot deel van de netto opbrengst bestemd was voor onze Werkgroep. 
 
EERDERE BERICHTEN:

 
Het werk van Asociatia Betania in Roemenië
 
Op YouTube is een documentaire verschenen over 25 jaar Asociatia Betania, die alleszins uw aandacht waard is:
https://youtu.be/KjNCepj-f0w

 
We hebben bezoek gehad van de Nederlandse ambassadeur in Roemenië
 
Tijdens de werkzaamheden van onze tweede ploeg in Vultureni, in mei 2019, kregen we bezoek van mevrouw Stella Ronner Grubacic, onze toenmalige Nederlandse ambassadeur in Roemenië.
Mooi om te kunnen constateren dat onze werkzaamheden (in dit geval voor Unicef en Terre des Hommes) ook door onze overheid worden gewaardeerd.

 
Samenwerking met Terre des Hommes!
 
Tijdens de eind 2018 gehouden plenaire vergadering hebben de ‘leden’ van de Werkgroep volmondig ingestemd met het voorstel van het bestuur voor de renovatie van een oud pand, dat voor twee-derde gebruikt zou gaan worden voor de opvang van kinderen. Door diverse redenen kon dit echter op het laatste moment niet doorgaan, waarna gekozen is voor de afbouw van een bestaand pand, als extra ruimte bij een schoolgebouw in Vultureni, in de regio Bacau. Het gebouw zou gebruikt gaan worden als multifunctionele ruimte en voor computeronderwijs. Halverwege de werkzaamheden, medio 2019, werd de bestemming echter aangepast: in plaats van een computerlokaal krijgt de kleinere zaal een bestemming als kleuterruimte. Die kindertjes zijn tot het moment van ingebruikname van hun nieuwe ruimte nog ondergebracht in een oud gebouw, vlak naast 'ons' pand.

Op vrijdag 25 oktober 2019 is het pand officieel geopend en overgedragen aan de gemeente Vultureni.

Daarmee was dit het meest recent uitgevoerde project, voordat Covid-19 genadeloos toesloeg.


Facebook
 
Sinds 1 juli 2017 zijn onze activiteiten ook te volgen via Facebook, onder onze verkorte naam: Swoenv
(Stichting Werkgroep Oost Europa Nieuw Vennep)