Bacau 2024: Diverse renovaties

Afbeelding invoegen

Na onze renovatieklus van het afgelopen jaar 2023, kregen we vanuit Asociatia Betania de vraag of wij in datzelfde 'Recovery Center' (foto hierboven) en in de naastgelegen dag-opvang 'Delfinul' (de Dolfijn) ook de bestaande vloerbedekking willen vervangen voor hetzelfde watervaste laminaat als wij aangebracht hebben in de fysioruimte.
 
     
 
        
 
Beide trappenhuizen zijn namelijk aan renovatie toe, alsook de vide (ook wel genoemd entresol) in de Dolfijn. Deze geven toegang tot diverse behandelruimten en worden dagelijks intensief belopen door behandelaars en hun cliënten.
Van de Gezondheidsdienst moeten de vloeren dagelijks met water en schoonmaakmiddel gereinigd kunnen worden.
 
Daarnaast is ook de snoezelruimte in de Dolfijn dringend aan renovatie toe.
 
    
 
    
 
Ook hebben we de vraag gekregen om een overdekt paviljoen (relaxruimte) te creëren voor de meisjes, veelal afkomstig uit weeshuizen, die in de 'sociowoningen' worden voorbereid op een zelfstandig bestaan. 
Zodra meisjes de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, moeten ze namelijk de weeshuizen verlaten, waarna ze kans lopen via mensensmokkelaars in het buitenland (ook in Nederland!) in de prostitutie te belanden.
 
Om dit paviljoen te bouwen kan gebruik gemaakt worden van de onderdelen van een inmiddels gedemonteerde overdekte ruimte waarin voorheen fietsen, driewielers en andere vervoermiddelen werden gestald.
 
       
 
De relaxruimte moet een plekje vinden tussen twee van de woningen en onze zeecontainer waarin onze gereedschappen en materialen sinds jaar en dag liggen opgeslagen. Maar dat betekent dat de afmetingen van het te bouwen paviljoen iets moeten worden aangepast: een diepte van 6 meter moet worden ingekort tot 4 meter.
 
         
       
Jan, onze specialist in staalconstructies, zal dat voor zijn rekening nemen, samen met een paar collega-vrijwilligers. Van twee aanwezige las-apparaten (die niet meer 'up to date' zijn) zal hij één werkend exemplaar maken.
 
Naast het feit dat Asociatia Betania in het afgelopen jaar 2023 niet de toegezegde subsidies heeft gekregen van de gemeente Bacau, die daarmee haar zorgplicht ernstig tekort doet, terwijl ook de landelijke overheid haar financiële afspraken maar gedeeltelijk nakomt, zijn er in Roemenië geen vakmensen te vinden die zo veelzijdig zijn als onze vrijwilligers. Voor iedere klus zouden dus aparte werkers ingehuurd moeten worden.
 
Als bestuur besluiten we daarom het voorstel vanuit Betania voor te leggen aan onze vrijwilligers, en hier wordt enthousiast op gereageerd.
Een viertal deelnemers aan het vorige project, die het wel zien zitten om de vorige renovatieklus 'af te maken', aangevuld met onze veelzijdige stukadoor en een nieuw aangemelde vrijwilliger, gaan vanaf 26 mei aan de slag.

Bacau, we komen eraan!